والیبال یکی از ورزش های پرطرفدار در جهان است که توجه علاقه مندان به ورزش در سرتاسر جهان را به خود جلب کرده است. با وجود اینکهوالیبال قدمت زیادی ندارد، محبوبیت والیبال باور نکردنی است. قدمت این ورزش به سختی به صدو بیست سال میرسد و هم اکنون از طرق مختلف تکامل یافته است.
مستر جی.مورگان فرم اولیه این ورزش را در سال 1895 توسعه داد. او ابتدا این ورزش را "مینتون " نامید. والیبال در ابتدا برای سرگرمی بازرگانان طراحی شد. مکان ظهور والیبال Masachussetts است جایی که مورگان مشغول به کار بود. از آنجائیکه بازی جدیدی بود، مورگان جنبه های مختلف از ورزش های دیگر را با هم ترکیب کرد تا آن را به یک بازی قابل اجرا تبدیل کند. تور از ورزش تنیس گرفته شد، اگرچه تور والیبال در ارتفاعی بیشتر از قد یک انسان معمولی نصب می شود. دیگر ایده ها از بیسبال گرفته شده است.
اعتبار نام فعلی والیبال به یک تماشاگر بر می گردد. در حال تماشای یک بازی، یک تماشاگر اظهار کرد که همه بازی شوت کردن توپ است. و این بود که بازی به عنوان والیبال نامیده شد.
یکسال طول کشید که اولین بازی رسمی در سال 1896 انجام شود. محل برگزاری بازی کالج اسپرینگ بود. از آن زمان به بعد والیبال به عقب برنگشت. در سال 1900 یک توپ جدید با توجه به نوع این ورزش ساخته شد. در همان سال والیبال به کانادا و جنوب آمریکا نیز منتقل شد. در طول چهار تا پنج سال والیبال در کوبا نیز بازی شد.
بعد از گذشت دوازده سال از پیدایش والیبال، والیبال به یکی از محبوب ترین ورزش ها تبدیل شد. در سال 1913 والیبال در وقایع ورزشی شرق ثبت شد. در سال 1916 در فیلیپین موارد جدیدی به بازی والیبال اضافه شد، مثل آبشار (spike)( زدن توپ با قدرت بوسیلة دست باز به سمت زمین تیم مقابل می باشد ) و ست (set) (یک دورة ۲۵یا 15 (در ست پنجم) امتیازی از پنج دورة بازی یک مسابقه می باشد). بعد ها امتیازات از 21 به 15 کاهش یافت.
چندین سال بعد شانزده هزار مرد والیبالیست توسط نیروهای اعزامی آمریکا در ارتش توزیع شد که در محبوبیت روزافزون والیبال نقش بسزایی داشتند. در سال 1928 انجمن والیبال آمریکا، مسابقات قهرمانی را سازماندهی کرد. در سال 1934 والیبال شاهد معرفی داور برای این ورزشبود. برای راه یابی به مسابقات جهانی ورزش شش سال زمان لازم بود. والیبال اولین حضور خود در المپیک را در سال 1964 به ثبت رساند. محبوبیت فزاینده والیبال در میان بانوان، راه را برای تشکیل انجمن والیبال حرفه ای بانوان باز کرد.
این سفر شگفت انگیز والیبال است و هنوز هم والیبال در حرکت است. با مشاهده حرکت رو به رشد والیبال، احتمالا والیبال به درجه های بالاتری در تاریخ ورزش دست می یابد.
تاریخچه والیبال در ایران (برگرفته از سایت فدراسیون والیبال)
والیبال اواخر سال 1299 هجری شمسی توسط میرمهدی ورزنده، استاد بزرگ ورزش، به ایـران وارد و تعلیم آن از دارالمعلمین ورزش آغاز شد.
بازی والیبال در ایران در ابتدای امر دارای قواعد خاصی نبود و به شــکل های مختلفی انجام می شد. فنون و تاکتیک های والیبال نیز مانند قوانین آن پایه و اساس اصولی نداشت و هر بازیکن به ابتکار شخصی و اختصاصی خود که اکثراً با مشت زدن یا سمبه زدن همراه بود با توپ بازی می کرد.
در سال 1302 شمسی با استفاده از ترجمه مجلات خارجی قوانینی که در آن زمان در کشورهای دیگر اجرا می شد، در ایران نیز رایج شد.
از سال 1304 توجه عمومی نسبت به این ورزش بیشتر شد و ظرف مدت کمی طرفداران بسیاری جذب این ورزش شدند. به طوری که تمریناتوالیبال در سه محل ، به طور جدی و مستمر شروع و دنبال شد. این سه محل عبارت بودند از:
1. دارالمعلمین ورزش
2. کلوپ شایسته یا اجتماعیون
3. کلوپ ورزشی کالج البرز
البته کالج البرز نسبت به دیگر مراکز ورزشی آن زمان، از امکانات بیشتر و بهتری بهره می برد و در نتیجه اکثر جوانان برای تمرین به این محل می رفتند.
اولین مسابقه والیبال در سال 1304 بین دو تیم دارالمعلمین ورزش و کلوپ شایسته انجام شد که باهیجان فراوان توام بود. چون مسابقه برای مردم تازگی داشت لذا حضور آنان باعث شد که رقابت بیشتری بین دو تیم مسابقه دهنده به وجود آمده و بر هیجان آن افزوده شود. این مسابقه مقدمه ای برای توسعه روز افزون این ورزش بود.
بازی والیبال به تدریج به مدارس راه یافت و در اندک زمانی توسط مربیان فارغ التحصیل دارالمعلمین ورزش در مدارس و همچنین در شهرستانهای کشور رواج و عمومیت یافت.
شهرستان اصفهان اولین شهری بود که بعد از تهران در امر توسعه این ورزش فعالیت داشت. اولین مسابـقه شهرستان های ایران بین دو تیموالیبال کالج اصفهان و کالج البرز تهران برگزارشد.
تهیه توپ والیبال یکی از مشکلات آن زمان بود و برای بازی والیبال اکثراً از توپ فوتبال استفاده می شد. سرانجام اولین توپ والیبال توسط شخصی به نام قمشه ای ساخته شد.
در سال 1314 یک دوره مسابقه باشگاهی در تهران برگزار شد که تیم والیبال باشگاه دربند جـام قهرمانی را برد. در همین سال نیز چند مسابقه دوستانه و تشویقی بین تیمهای بانوان تهران انجام شد.
در سال 1318 اولین دوره مسابقات والیبال قهرمانی ایران همزمان با مسابقات سایر رشته های ورزشی برگزار شد.
در ابتدای تاسیس فدراسیون های ورزشی (سال 1324) والیبال و بسکتبال دارای فدراسیون مشترک شدند و تا سال 1336 به همین نحو ادامه داشت. در آن سالها مسابقاتی تحت عنوان قهرمانی باشگاه ها، دستجات آزاد، انتخابی، قهرمانی مدارس و دانشکده های هر شهرستان و نهایتاً قهرمانی کشور انجام می گرفت.
اشغال ایران توسط نیروهای متفقین در جنگ جهانی دوم ، ارتباط ورزشی کشور ما به ویژه تیم های والیبال را با سربازان این نیروها به همراه داشت و راهی برای آشنا شدن با والیبال خارج از کشور بود. در آن زمان یک مسابقه دوستانه بین یک تیم از کشورمان با ارتش روسیه در بندر انزلی انجام شد که این بازی به نفع تیم ایران خاتمه یافت.
ترجمه کتاب قوانین والیبال در سال 1333 توسط دکتر سید ضیاءالدین شادمان، رئیس فدراسیون والیبال و بسکتبال وقت، و تهیه و تنظیم آن توسط استاد کاظم رهبری، رئیس تربیت بدنی آموزشگاه های پایتخت، که از داوران ممتاز والیبال در کشورمان بودند، از جمله اقدامات ارزنده ای بود که شکل منظمی را در برگزاری مسابقات والیبال آن زمان فراهم نمود.
در پایان سال 1336، والیبال دارای فدراسیون مستقل شد و آقای امیرعباس امین به عنوان اولین رئیس فدراسیون والیبال کار خود را آغاز کرد. در همین دوران بحث عضویت ایران در فدراسیون بین المللی والیبال جهان مطرح شد و سرانجام یک سال بعد (سال 19599 میلادی) این مهم به انجام رسید.
در سال 1337 برای اولین بار تیم ملی والیبال مردان پاکستان به تهران دعوت شد و چند مسابقه دوستانه با تیمهای ملی و باشگاهی و ارتشایران انجام داد. تیم ملی والیبال مردان ایران برای اولین بار در این سال تشکیل شد.
چندی بعد تیم ملی مردان ایران به مسابقات والیبال در بازیهای آسیایی 1958 توکیو اعزام شد. اعضای این تیم را هشت بازیکن (کمال پورهاشمی، عبدالمنعم کمال، محمد اسمعیل اشتری، محمد شریف زاده، عباس تهرانی، مـحمود عدل، حسینعلی امیری و سیاوش فرخی) تشکیل می دادند و مربی تیم هم استاد فریدون شریف زاده از بزرگان والیبال، بسکتبال و فوتبال آن دوران بود و سابقه عضویت در تیم گالاتا سرای ترکیه را هم داشت.
این تیم که برای اولین بار در چنین رویداد مهمی شرکت کرده بود، توانست با افتخار و سربلندی مقام دوم مسابقات را کسب نموده و مدال نقره اولین دوره مسابقات والیبال بازیهای آسیایی را برای کشورمان به ارمغان آورد.
پس از این مسابقات، فعالیت های بین المللی بیشتری در ورزش والیبال ایران آغاز شد. اعزام مربیان و داوران به کلاسهای بین المللی، دعوت از تیم های خارجی و اعزام تیمهای ملی کشورمان به تورنمنت ها و مسابقات رسمی بین المللی مانند بازی های آسیایی، مسابقات قهرمانی آسیا، غرب آسیا، آسیای مرکزی، قهرمانی جهان، جام جهانی، دانشجویان جهان، ارتشهای جهان، ناشنوایان جهان، معلولین جهان و راه آهن های جهان و جام های جمهوریت ترکیه، ریاست جمهوری قزاقستان، شیخ راشد امارات و… بخشی از این فعالیت هاست.
در رویداد های داخلی، برگزاری مسابقات والیبال لیگ سراسری ایران با عنوان جام پاسارگارد که در سال های 1353 ، 1354 و 1355 انجام شد و مسابقات بین المللی دهه فجر و لیگ های برتر و دسته اول باشگاه ها که از سال 13722 تاکنون انجام می شود از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و در رواج و گسترش و پیشرفت والیبال در کشور تاثیر فراوان برجای گذارده است.
والیبال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی
در سالهای اولیه پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، تحت تاثیر شرایط جنگ تحمیلی علیه کشورمان و به علت تعویض های پیاپی روسای فدراسیون و تغییرات وسیع در کادر هیئت رئیسه، برنامه های والیبال شکل پایداری نداشت و بیشتر کوشش می شد در زمینه ورزش عمومی و همگانی برنامه ریزی شود. لذا به جای رقابت های باشگاهی، برنامه ریزی برای برگزاری همه ساله مسابقات قهرمانی کشور انجام شد که این رقابتها همچنان نیز برگزار می شوند.
رفته رفته با پایان یافتن جنگ تحمیلی و سامان یافتن مدیریت و برنامه ریزی در ورزش کشور، برنامه ها و مسابقات والیبال نیز در سراسر کشور به لحاظ اجرا، کمیت و کیفیت شکل بهتری به خود گرفت. دوباره اعزام تیم ها به خارج از کشور و دعوت از تیم های خارجی از سر گرفته شد ووالیبال پا در راه شروعی دوباره نهاد.
مسابقات والیبال بین المللی دهه فجر که از سال 1365 تا سال 1379 برگزار شد از جمله رویدادهای ارزنده در تاریخ والیبال ایران است که به پیشرفت والیبال کشورمان سرعت بخشید و زمینه ای شد برای توجه باشگاه ها و تیمداری در والیبال داخلی، تا جایی که لیگ های برتر و دسته اول باشگاه های کشور به شکل نوین خود یعنی آن طور که در دنیا معمول بود، پی ریزی شد و سال به سال رونق یافت.
از سوی دیگر، با به کار گرفتن مربیان نام آشنای جهان والیبال همچون ایوان بوگاینکوف و یوتسا ستکوویچ در کنار مربیان داخلی در رده پایه به امر بازیکن سازی و آموزش توجه ویژه شد. همچنان که با حضورمربیان بین المللی دیگری نظیر پارک کی وون، میلوراد کیاچ، زوران گائیچ، خولیو ولاسکو، اسلوبودان کواچ و اکنون رائول لوزانو در راس کادر فنی مردان ایران علم روز والیبال به بازیکنان ایرانی تزریق شد. از این روست که طی سالهای اخیر عناوین متعدد جهانی و آسیایی و مدال های رنگارنگ والیبال در رده های نوجوانان، جوانان و بزرگسالان افتخار بی چون و چرایی برای ورزش ایران رقم زده و والیبال را به عنوان پرافتخارترین ورزش گروهی ایران به همگان معرفی کرده است.
کسب کرسی های قابل توجه در کنفدراسیون آسیا توسط نمایندگان ایران نیز از دیگر افتخارات والیبال کشورمان است. غفار درخشنده، عبدالعظیم عزیزخانی، محمود افشاردوست، مریم حسابی و دکتر رامین طباطبایی به ترتیب اعضای کمیته های رویدادها، ساحلی، مربیان، رسانه و پزشکی کنفدراسیون والیبال آسیا می باشند.
اکنون محمدرضا داورزنی، رئیس فدراسیون والیبال ایران، عضو هیئت رئیسه کنفدراسیون آسیا و عضو دپارتمان لیگ جهانی است. همچنانکه مهمترین و بالاترین کرسی جهانی والیبال را که تاکنون یک ایرانی به دست آورده، در اختیار دارد. دکترمحمدرضا داورزنی اکنون عضو هیات رئیسه فدراسیون جهانی والیبال است.
ترجمه شده توسط تیم Osport
استفاده از این مطلب با ذکر منبع بلا مانع است.
منبع: historyofvolleyballonline
منبع : والیبال تاریخچه ای نه خیلی قدیمی
ورزش ، فروشگاه ورزشی ، مربیان و باشگاه ها ، استعدادیابی ورزشی ، ویدئوهای ورزشی ، تورها و بلیط های ورزشی ، مسابقات و چالش های ورزشی ، علم ورزش ، محصولات رزمی ، محصولات فیتنس ، محصولات ورزش های آبی ، پیشنهاد شگفت انگیز ، محصولات پزشکی ورزشی ، آدیداس ، لینینگ ، چمپکس ، نایک